top of page

Over mij

Mijn naam is Joanne Nihom. Fijn dat je mijn website bezoekt.

Ik houd van schrijven en spelen met woorden, ook al klopt het resultaat volgens de regels niet altijd helemaal. Niets heerlijkers dan mezelf kwijt te raken in de wirwar van woorden.

Ik ervaar het leven als een mysterie waarop niemand het antwoord weet, ook al wordt vaak het tegenovergestelde beweerd.

De oorlogen, ruzies, ongemakken, verschillen … ze zullen een doel hebben. Ooit zullen we het weten, of misschien ook niet. 

Onlangs hoorde ik theoloog Sytze de Vries in een preek spreken over de ‘Route naar de toekomst’. Maar misschien is het ook de route van het nu. En misschien zijn de toekomst en het nu wel hetzelfde.

Ik schrijf graag over dat wat in de media niet zo snel is terug te vinden. Zo woon ik sinds 2005 in Israël. Mijn verhalen over dit land vertellen hoe de verschillende bevolkingsgroepen elkaar ontmoeten. Over de raaklijnen. Een palet aan verhalen en initiatieven die laten zien dat veel Israëli's en Palestijnen hun (voor)oordelen opzijzetten en vrede najagen. Ook vandaag! En ook de ingewikkeldheid om als Joodse vrouw te blijven geloven in de goedheid van de mens. Er is geen sprake van grijs of zwart, zelfs niet van lichte varianten.

Portret Joanne Nihom

Daarnaast, en dat is een heel ander onderwerp, schrijf ik over ongewenst kinderloos zijn. Het lijkt alsof dat niets met Israël te maken heeft, maar toch is er een draadje. Israël is een traditioneel kinderland, dat geldt zowel voor de Joodse als de Arabische bevolking, en dat is vele malen sterker dan in Nederland. Het gemis en verdriet is sinds ik in Israël woon heviger geworden. Door erover te schrijven werd de wond zachter en heeft het verdriet ergens in mij een rustige plek gekregen. 

En zo breng ik wat steentjes in de grote oceaan van het niet-weten en hoop ik dat mijn schrijven jou en anderen aanzet tot nadenken, al is het maar een heel klein beetje.

Handtekening Joanne Nihom

Sinds ik veganistisch eet, loop ik niet meer op eieren

bottom of page